субота, 22. август 2015.

Ajvar od barenih paprika i patlidžana



Najbitnije za ajvar je izbor namirnica (zdrave, mesnate paprike), kuvanje u sopstvenom soku (zbog zadržavanja ukusa) što je prednost u odnosu na ajvar od pečenih paprika koje se nakon pečenja gule i cede.
 

Ajvar od barenih paprika 1


 
 
  • 10 kg mesnatih crvenih paprika                   
  • 1 kg patlidžana
  • 2,5 kg šargarepe
  • 2 glavice belog luka
  • 150 gr soli
  • 100 gr šećera
  • 1 l ulja
  • šoljica sirćeta
  • 10 zrna bibera
  • ljute papričice po želji

 Papriku, patlidžan i šargarepu dobro operite, očistite, prelijte vodom i zajedno sa biberom u zrnu kuvajte dok svo porvće ne omekša. Dodajte po želji i nekoliko ljutih papričica ukoliko volite pikantniji ukus. Nakon kuvanja, povrće dobro ocedite i sameljite na mašini za mlevenje mesa.

U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte i dodajte kuvano povrće. Nakon toga dodajte so, šećer i sirće i uz povremeno mešanje pržite na umerenoj vatri dok sva voda ne ispari i dok ne dobijete kompaktnu, zgusnutu masu. U prženu masu možete dodati i sitno seckani beli luk.

U čiste i suve tegle sipajte vruć ajvar. Nakon toga tegle poređajte u rernu i na 50-60 stepeni ih držite dok se na površini ne uhvati korica (oko 10-15) minuta.

 Poklopcima dobro zatvorite tegle i ostavite da se ohlade preko noći. Poželjno je da ih tokom hlađenja umotate i ćebe. Sutradan ih odvijete iz ćebeta i ostavite na hladno mesto.


 Ajvar od barenih paprika 2


  •  6 kg crvene mesnate paprike
  • 2 kg patlidžana
  • 6 kašika šećera
  • šaka soli
  • 0,5 dl esencije
  • 7,5 dl ulja
  • 1 ljuta papričica

Paprike skuvajte u vodi u koju ste dodali so, šećer i sirće po želi. Ostavite ih da odstoje jedan dan.
Patliždan ispecite u rerni i oljuštite mu koru. U mašini za mlevenje mesa sameljite zajedno paprike i patlidžan i stavite na vruće ulje. Oko sat vremena pržite i nakon toga dodajte ostale namirnice i kuvajte još sat vremena. U vruće tegde sipajte vruć ajvar i oko 10-15 minuta ostavite u rerni na 50-60 stepeni.

Ajvar dobro zatvorite i ostavite da se ohladi preko noći.