Najbitnije za ajvar je izbor namirnica (zdrave, mesnate paprike), kuvanje u sopstvenom soku (zbog zadržavanja ukusa) što je prednost u odnosu na ajvar od pečenih paprika koje se nakon pečenja gule i cede.
Ajvar od barenih paprika 1
- 10 kg mesnatih crvenih paprika
- 1 kg patlidžana
- 2,5 kg šargarepe
- 2 glavice belog luka
- 150 gr soli
- 100 gr šećera
- 1 l ulja
- šoljica sirćeta
- 10 zrna bibera
- ljute papričice po želji
Papriku, patlidžan i šargarepu dobro operite, očistite, prelijte vodom i zajedno sa biberom u zrnu kuvajte dok svo porvće ne omekša. Dodajte po želji i nekoliko ljutih papričica ukoliko volite pikantniji ukus. Nakon kuvanja, povrće dobro ocedite i sameljite na mašini za mlevenje mesa.
U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte i dodajte kuvano povrće. Nakon toga dodajte so, šećer i sirće i uz povremeno mešanje pržite na umerenoj vatri dok sva voda ne ispari i dok ne dobijete kompaktnu, zgusnutu masu. U prženu masu možete dodati i sitno seckani beli luk.
U čiste i suve tegle sipajte vruć ajvar. Nakon toga tegle poređajte u rernu i na 50-60 stepeni ih držite dok se na površini ne uhvati korica (oko 10-15) minuta.
Poklopcima dobro zatvorite tegle i ostavite da se ohlade preko noći. Poželjno je da ih tokom hlađenja umotate i ćebe. Sutradan ih odvijete iz ćebeta i ostavite na hladno mesto.
Ajvar od barenih paprika 2
- 6 kg crvene mesnate paprike
- 2 kg patlidžana
- 6 kašika šećera
- šaka soli
- 0,5 dl esencije
- 7,5 dl ulja
- 1 ljuta papričica
Patliždan ispecite u rerni i oljuštite mu koru. U mašini za mlevenje mesa sameljite zajedno paprike i patlidžan i stavite na vruće ulje. Oko sat vremena pržite i nakon toga dodajte ostale namirnice i kuvajte još sat vremena. U vruće tegde sipajte vruć ajvar i oko 10-15 minuta ostavite u rerni na 50-60 stepeni.
Ajvar dobro zatvorite i ostavite da se ohladi preko noći.