Ajvar sa renom je jedan od najukusnijih ajvara, a i zbog velike koncentracije vitamina C veoma poželjan za hladne zimske dane
Minimalna mera na 10 kg paprika je 1 kg narendanog rena, a maksimalna 2 kg.
Ajvar sa renom 1
- 100 crvenih mesnatih paprika (kupujte na komad, tako je lakše izabrati najbolje i najzdravije paprike)
- 700 gr rena
- 1 l ulja
- 5 kašika soli
- 2 kašike esencije
- 2 kašike konzervansa
- 1 kesica vinobrana
Paprike ispecite, dobro oljuštite i očistite od semenki i stavite u pamučne pelene ili neku drugu malo ređu tkaninu da se ocede 24 sata. Najbolje bi bilo da ih okačite na neko mesto van dohvata domaćih životinja. Sameljite papriku, zatim prelijte zagrejanim uljem i stavite da se prži. Tokom prvih sat vremena, nakon ključanja, mešajte na svakih 15 minuta,a zatim češće dok se ne uprži. Prženje je gotovo kad se prilikom mešanja vidi dno šerpe. Dodajte oljušten i narendan ren i ostavite da proključa. Na kraju dodajte esenciju, vinobran, konzervans i so. Dobro promešajte.
Tegle zagrejte i sterilišite u rerni i u njih sipajte vreo ajvar. Zatim ih vratite u rernu dok se na ajvaru ne uhvati korica. Dobro ih zatvorite i ostavite preko noći da se ohlade. Sutradan ih odložite na hladno mesto.
Ajvar sa renom 2
- 10 kg crvenih mesnatih paprika
- 1 kg narndanog rena
- 1 dl esencije
- 1 l ulja
- 1 konzervans
- soli po želji
Paprike ispecite, dobro očistite od ljuspi i semenki i sameljite na mašini za mlevenje mesa.
Pržite ih na malo ulja u sopstvenom soku dok ne omekšaju. U smesu dodajte ulje, so i pržite dok se prilikom mešanja ne vidi dno šerpe. Tada dodajte ren i esenciju i sklonite sa vatre.
Dodajte konzervans i dobro promešajte.
Sipajte u zagrejane i sterilisane tegle i stavite u rernu da se na ajvaru uhvati korica. Dobro zatvorite i ostavite da sa ohladi preko noći i odložite na hladno mesto
Нема коментара:
Нови коментари нису дозвољени.