петак, 4. септембар 2015.

Ljutenica od paradajza i paprika



Namirnice za zimnicu najbolje je kupovati na komad. 
Tako možete da izaberete najbolje i najzdravije komade, a od toga vam zavisi i kvalitet zimnice




  • 7 kg paradajza
  • 30-40 kg crvenih mesnatih paprika
  • 10 ljutih crvenih paprika
  • 250 gr šećera
  • 2,5 dl sirćeta
  • 4 dl ulja
  • 100 gr feferona
  • 7 glavica belog luka
  • kašika bibera u zrnu
  • 1 kg ljutih babura, po mogućstvu manjih
  • so  

Očistite i opetite paradajz, a zatim ga sameljite na mašini za mlevenje mesa. Beli luk očistite i iseckajte na listiće. Samleveni paradajz sipajte u šerpu, a zatim dodajte beli luk, šećer, ulje, biber i feferone iseckane na kolutove.
Smesu dobro promešajte i kuvajte nešto manje od sat vremena na jačoj temperaturi.
Sve paprike, kako ljute tako i slatke, ispecite, oljuštite i očistite od semenki, a zatim sameljite na mašini za mlevenje mesa i dodajte u prethodno ukuvanu smesu paradajza. 
U smesu dodajte oprane i očišćene babure i kuvajte još pola sata. Nakon toga posolite po želji i sklonite sa vatre, 
Još vruću smesu sipajte u prethodno zagrejane i sterilisane tegle. Najbolje ih je sterilisati u rerni na 100 stepeni oko 30 minuta. Tegle dobro zatvorite, umotajte u ćebe i ostavite da prenoće. Zatim ih spakujte na hladno mesto.

Ukoliko niste sigurni da će vam ljutenica opstati možete dodati i konzervans po upustvu sa kesice.