петак, 4. септембар 2015.

Sok od malina

Maline su poznate od davnina kao veoma hranljivo i zdravo voće. Sadrže vitamin C, E i B,  kalcijum, kalijum, folnu kiselinu i zbog toga se preporučuju u ishrani dece, bolesnih pa i onih koji su na dijeti jer na 100g sadrže oko 52 kalorije.
Sok od malina je jedan od najukusnijih sokova. Može se koristiti i za skidanje temperature kod prehlade, a u letnjim danima predstavlja pravo osveženje.

Za pripremu soka od malina potrebno je da izaberete zrele i zdrave plodove, koji su ubrani na sredini ili pred kraj sezone branja.





Sok od malina bez kuvanja


  •  3 kg malina
  •  2 l vode
  • 4 kesice limuntusa 
  • oko 4 kg šećera
Maline oprati pod mlazom hladne vode zatim staviti u dublju posudu. U maline sipati limuntus i preliti sa vodom. Promešati i ostaviti da prenoći, tačnije trebalo bi da odstoje 24 sata.

Procediti sok kroz dvostruku gazu ili rešetku i u sok dodati šećer. Potrebno je na 1 litar isceđenog soka dodati 1 do 1,2 kilograma šećera, u zavisnosti od ukusa. Sok sa šećerom ostaviti da prenoći  uz povremeno mešanje kako bi se šećer istopio. Kada se istopi šećer sok sipati u flaše i čuvati u frižideru. Pošto se od navedene količine malina dobije oko 6 litara soka, bilo bi dobro sok sipati u plastične flašice, činije sa poklopcem i sl. i ostaviti u zamrzivač i po potrebi odleđavati i čuvati u
frižideru.

Sok se koristi kao sirup tako što se razblažuje sa vodom.